Bio

  Wie is Typhoon?

  Wie

  Wie is Typhoon?

  Typhoon (Glenn de Randamie, 1984) is een Nederlandse hiphop muzikant die zijn ziel en zaligheid blootlegt met zijn eerlijke en kwetsbare teksten. Zijn muziek is een viering van het mens-zijn met daarin altijd de boodschap dat we genoeg zijn: wij zijn liefde. Grote levensthema’s weet hij op een rake manier te vangen in persoonlijke uitingen over liefde, geloof, keuzes, slavernij en ambitie.

  Wat doet Typhoon?

  Wat doet Typhoon?

  Bij alles wat hij doet staat de lobi voorop. Met liefde speelt Typhoon festivals en shows plat en met diezelfde liefde deelt hij ook zijn ervaringen en visie op het podium als inspirational speaker. Typhoon is rapper, zanger, spreker, inspirator en ondernemer. Alles in verbinding en met vertrouwen, zoals Typhoon het leven ervaart.

  Bio

  Bio

  Bio

  Typhoon zijn muziek is een viering van het mens-zijn met daarin altijd de boodschap dat we genoeg zijn: wij zijn liefde. Glenn de Randamie (1984) is een verhalenverteller die op een eerlijke en kwetsbare manier rapt, spreekt en zingt. Grote levensthema’s weet hij op een rake manier te vangen in persoonlijke uitingen over liefde, geloof, keuzes, slavernij en ambitie. Opgroeiend in een groot Surinaams gezin met daarbij Portugese, Chinese, Indiase en Creoolse roots was het voorbestemd dat al deze invloeden ook zijn muziek zouden duiden.

  Door middel van zijn kleurrijke, energetische en poëtische muzikale verhalen neemt Typhoon je mee in het gesprek dat gaande is in de maatschappij, maar vooral ook in zijn persoonlijke leven en laat zijn licht erop schijnen. Nooit vingerwijzend, maar altijd in verbinding. In zijn live shows is deze verbinding een ervaring: je wordt niet alleen muzikaal, maar ook fysiek meegenomen in het verhaal dat hij te vertellen heeft. Op het ene nummer sta je te dansen en springen en bij het andere sta je liever stil om de oprechte teksten goed in je op te kunnen nemen. Waar of hoe je zijn muziek ook luistert; Typhoon raakt je in je ziel en zet je aan het denken over jouw eigen leven, visie en en gevoelens.

  De muzikale reis van Typhoon begon in 2004 toen hij De Grote Prijs van Nederland won. Drie jaar later in de zomer van 2007 kwam zijn openhartige debuutalbum ‘Tussen Licht en Lucht’ uit waarin het nummer ‘Zo Niet Mij’ het begin was van de visie van Typhoon. ‘We maken zoveel mee, maar we praten er niet over. Kwetsbaarheid wordt gezien als zwakte, terwijl dat juist kracht is.’ De jaren erna bundelde Typhoon zijn talent met o.a. New Cool Collective en de Fakkelbrigade en met hen bracht hij meerdere nummers uit en trad hij meerdere malen op. In 2013 werd Typhoon uitgenodigd om op te treden voor Koning Willem Alexander en Koningin Maxima tijdens 200 jaar Koninkrijk. Speciaal voor deze gelegenheid was het nummer ‘Van De Regen Naar De Zon’ geschreven. 

  Wanneer we spreken over ‘hoogtepunten’, dan was dat voor Typhoon het geval in 2014. Zijn langverwachte, tweede album ‘Lobi Da Basi’ kwam uit en samen met zijn Titanenband tourde hij langs grote steden en ook op festivals als Lowlands, Pinkpop en North Sea Jazz verspreidde hij live op fenomenale wijze zijn lobi. De plaat bereikte platinum-status en denderende shows in de HMH (nu Afas Live - 2015) en Ziggo Dome (samen met Rico & Sticks, 2016) volgden. In 2015 was Typhoon huisband van De Wereld Draait Door en mocht hij twee prestigieuze Edisons (Beste Album en Hip Hop Artiest) in ontvangst nemen.


  Bio deel 2

  Waar het de voorgaande jaren om concertzalen, poppodia en festivals en een 10-koppige Titanenband ging, ging het in 2017 om solo in het theater staan. Met de theatervoorstelling ‘Moro Lobi’ stapte Glenn uit de storm om terug te keren naar de basis van inspiratie. De persoonlijke verhalen en muziek bleven uiteraard. Net als de lobi, maar dan nóg meer liefde. In januari 2018 tourde Typhoon met het orkest Amsterdam Sinfonietta en betrad hij het podium tijdens 14 magistrale shows Vrienden van Amstel LIVE. Daarna was het klaar. Glenn zijn energie was even totaal op en een burn-out was het gevolg.

  Één jaar rust gaf Glenn veel ruimte. Ruimte om zichzelf weer terug te vinden, om weer in te zien waar het leven voor hem om draait en om weer écht te ervaren waarom hij zoveel van muziek houdt: ‘Muziek zit in mij. Juist op de momenten dat ik het gevoel had dat ik niks meer had, was er altijd een melodie.’ Om deze nieuwe inzichten te delen met zijn publiek begon hij in juni 2019 met de Veranda Sessies: 10 shows door heel het land op bijzondere openluchtpodia. ‘Even terug naar de essentie met mijn band en het publiek. Ik droomde er al jaren van.’, deelde Glenn tijdens zijn tour. 

  In 2020 zette Typhoon zijn nieuwe energie om in nieuwe muziek. De eerste single die hij daarvan deelde was ‘Ogen Dicht’ in februari, gevolgd door ‘Alles Is Gezegend’ met Freez in april en ‘Walnootboom’ met Paskal Jakobsen in september. In juli was Typhoon te gast in het tv-programma ‘Zomergasten’ waarin hij 3 uur lang zijn eigen televisieavond samenstelde en sprak over onder andere zijn jeugd, muziek, racisme en liefde. Naast deze onderwerpen is slavernij ook een belangrijk thema in de uitingen van Typhoon. Tijdens Keti Koti, de Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij, gaf Typhoon daarom een daarna veel gedeelde speech waarin hij sprak: ‘Wees moedig in je ongemak, wees welkom bij onze generatie.’

  Op 30 oktober bracht Typhoon zijn nieuwe album ‘Lichthuis’ uit. ‘Lichthuis’ is een plek die geen angst kent en niets meer vraagt dan te zijn wie we zijn op dit moment vandaag. Het is een onzichtbare, maar voelbare plek. ‘Lichthuis’ gaat over jezelf vertrouwen en over weten dat het goed komt.’ Het album is geproduceerd door Dries Bijlsma en bevat samenwerkingen met Freez, Roos Rebergen, Wende, Paskal Jakobsen en Michelle David. ‘Lichthuis’ is te beluisteren via streaming en te verkrijgen op CD en Vinyl.